HIDE
FALSE

Search This Blog

Bharat skill Employability skills MCQ

Employability skills ITI Most important Questions and answers from Bharat Skills Question Bank, very helpful for ES Final Exam paper prepara...

Employability skills ITI Most important Questions and answers from Bharat Skills Question Bank, very helpful for ES Final Exam paper preparation, These Same MCQ available in NIMI Mock Test App, Which is provided by ITI Department, These Objective Question helpful for all Trade Students like COPA, Fitter, Electrician, Carpenter, Steno English/Hindi, Welder etc. 

 Bharat Skill Employability skills MCQ 


1. WHICH STAGE IS A PERIOD OF RAPID REVENUE GROWTH?

A. Growth      

B. Maturity

C. Decline     

D. Introduction

ANSWER: A

 

2. WHICH ONE IS AN INDIRECT PROMOTION TECHNIQUE

A. Publicity    

B. Advertisement

C. Display      

D. Public Relations

ANSWER: D

 

3. WHICH ONE IS NOT A 4'Ps OF MARKETING MIX?

A. Policy

B. Price

C. Product      

D. Place

ANSWER: A

 

4. IN "SWOT " ANALYSIS "S" STANDS FOR

A. Strength

B. Success

C. Services

D. Survey

ANSWER: A

 

5. 4P's of Marketing Mixes are

A. Product, Price, Place, Promotion

B. Place, People, Price, Product

C. Price, Place, People, Promotion

D. People, Price, Pen, Benefits

ANSWER: A

 

6. Skimming Pricing

A. Price fixed as high to low

B. Price fixed as Low to high

C. Price fixed by marginal cost basis

D. Price fixed as markup price

ANSWER: A

 

7. Penetration Pricing

A. Regional pricing

B. Cost plus Pricing

C. Price fixed as high to low

D. Price fixed as low to high

ANSWER: D

 

8. Brand means

A. Design, logo, symbol

B. Package

C. Quality

D. Quantity

ANSWER: A

 

9. Market means

A. Buyer and Seller meeting place

B. Top level position

C. Good Performance

D. Manufacturing unit              

ANSWER: A

 

10. Acronym "DIC"

A. District Industrial Center            

B. Division Industrial Center

C. Division Instrument Centre       

D. District Instrument Centre

ANSWER: A


11. Acronym "KVIC"

A. Khadi Vigilance Industrial Center

B. Khadi Village Industries Commission

C. Khadi Village Instrument Center

D. Khadi Vigilance Industrial Commission

ANSWER: B

 

12. Acronym "TIIC"

A. Tamilnadu Industrial Investment Corporation

B. Tamilnadu Instrument Investment Corporation

C. Tamilnadu Instrumental Industry Center

D. Tamilnadu Industrial Instruments Center

ANSWER: A

 

13. Acronym "SISI"

A. Small Industries Searching Institute

B. Simple Industries Service Institute

C. Small Industries Service Institute

D. Small Instrument Service Institute

ANSWER: A

 

14. Acronym "SIDBI"

A. Small Industries Development Bank Of International

B. Small Industries Development Bank Of India

C. Simple Instrument Development Bank Of International

D. Simple Instrument Development Bank Of India

ANSWER: B

 

15. Under Factories Act, the workers weekly hours should not exceed more than........:

A. 48 hours

B. 30 hours

C. 60 hours

D. 40 hours

ANSWER: A   

 

16. The Factories Act came into force on:

A. April,1949

B. June,1949

C. May,1949

D. August,1949

ANSWER: A

 

17. As per Factories Act, 1948. Canteen should be provided in the factory if, workers more than .......:

A. 100             

B. 250

C. 500            

D. 1000

ANSWER: B

 

18. What is the expansion of "ILO":

A. International Labour Organisation       

B. Indian Labour Organisation

C. Indian Labour Occupation                    

D. International Labour Occupation

ANSWER: A

 

19. In a factory premises, when there are 30 or more women workers, the -----facility should be provided :

A. Separate Canteen for Women

B. Creches

C. A/C rest room

D. Special Welfare Officer

ANSWER: B

 

20. When was "Workmen's compensation act" enacted:

A. 1930

B. 1923

C. 1943

D. 1948

ANSWER: B

 

21. "The Factories Act" enacted on:

A. 1947

B. 1952

C. 1948

D. 1961     

ANSWER: C

 

22. When was "Payment of wages Act" enacted:

A. 1940

B. 1936

C. 1950

D. 1946

ANSWER: B

 

23. Payment of "Minimum wages Act" enacted on the year of:

A. 1936

B. 1948

C. 1961

D. 1952

ANSWER: B

 

24. When was "Apprentice Act" enacted:

A. 1962

B. 1963

C. 1961

D. 1991

ANSWER: C

 

25. Which is not a skill to have?

A. Communication   

B. Respect

C. Honesty                

D. Lying

ANSWER: D

 

26. Factories Act ,1948;"ADULT" stands for

A. Who has completed the age of 14th    

B. Who has not completed the age of 14th

C. Who has attained the age of 18th       

D. Who has attained the age of 16th

ANSWER: C

 

27. Which is the facility must be provided, if more than "500 workers" working in a factory:

A. Manager

B. Supervisor

C. Chief Medical Officer

D. Welfare Officer               

ANSWER: D

 

28. "NAC" Abbreviation

A. National Apprenticeship Center

B. National Apprenticeship Council

C. Native Apprenticeship Council

D. National Apprenticeship Certificate

ANSWER: D

 

29."CPI" Stands for :

A. Customer Price Index

B. Currency Price Index

C. Consumer Price Index

D. Current Price Index

ANSWER: C

 

30. Which is auxiliary verb?

A. Is

B. Go

C. Sing

D. Run

ANSWER: A

 

31. Which one is the adverb?

A. Beautifully

B. Table

C. Television

D. Telephone

ANSWER: A

 

32. Which one is a proper noun?

A. Lawyer

B. Samsung TV

C. Doctor

D. Indian       

ANSWER: D

 

33. Which is a common noun?

A. Actor

B. Diwali

C. Sunday

D. Indian

ANSWER: A

 

34. Which is the preposition?

A. Run           

B. Dance

C. On              

D. Sleep

ANSWER: C


35. Long Form ETOP?

A. Entertainment Talent Opportunity Plan

B. External Threats and Opportunity

C. Entry Training Operation

D. Energy Training Opportunities

ANSWER: B

 

36. SAP Long form?

A. Strength Advantage Plan

B. Strength Analysis Plan

C. Strategic Advantage Profile

D. Strategic Analysis Project

ANSWER: C

 

37. MSME Long Form?

A. Micro Small Medium Enterprises

B. Mini Simple Mixed Enterprises

C. Micro Sample Model Enterprises

D. Middle Stage Model Enterprises

ANSWER: A

 

38. Who is called "Entrepreneur"

A. Create and Innovate new ideas

B. Financial Analyst

C. Marketing manager

D. Human Resource Manager

ANSWER: A       

 

39. One who starts a new business, he is called as

A. Business man

B. Owner

C. Merchant

D. Entrepreneur

ANSWER: D


40. One who create and Innovate new idea inside the Organisation, he is called?

A. Intrapreneur

B. Entrepreneur

C. Manager

D. Employer

ANSWER: A

 

41. In an economic growth, Role of an Entrepreneur

A. Threatening employee               

B. Create a bad economy

C. Improve per capita income        

D. Unethical behavior

ANSWER: C

 

42. Fabian Entrepreneur?

A. Skeptical in their approach in adopting and innovating new technology

B. Immediately apply new technology

C. Innovation and creativity copied

D. Traditional acceptance and adaptation

ANSWER: A

 

43. Acronym SEZ

A. Special Enterprise Zone

B. Simple Enterprise Zone

C. Special Economic Zone

D. Simplest Economic Zone

ANSWER: C

 

44. MSME SERVICE Sector ceiling limit for MICRO ENTERPRISES?

A. 10 LAKHS

B. 25 LAKHS

C. 2 CRORE

D. 10 CRORES

ANSWER: A

 

45. MSME SERVICE Sector ceiling limit for SMALL ENTERPRISES

A. 25 LAKHS BUT NOT EXCEED 2 CRORES

B. 2 LAKHS

C. 10 CRORES

D. 5 CRORES

ANSWER: D

 

46. MSME MANUFACTURING Sector ceiling limit for MEDIUM ENTERPRISES?

A. 5 LAKHS

B. 10 LAKHS

C. 25 LAKHS

D. 5 CRORES NOT EXCEEDING 10 CRORES

ANSWER: D

 

47. Which of the following is an article?

A. In

B. At

C. The

D. And

ANSWER: C

 

48. How many parts of speech are there?

A. Eight

B. Five

C. Four

D. Seven

ANSWER: A

 

49. Which is the conjunction from below?

A. And

B. Write

C. Read

D. Speak

ANSWER: A

 

50. Which one pair is the Homograph?

A. Weak:week           

B. Live:live

C. Run:ran                

D. Sing:sang

ANSWER: B


No comments