HIDE
FALSE

Search This Blog

ITI Employability skills Objective Questions and Answers

Employability skills ITI Most important Questions and answers from Bharat Skills Question Bank, very helpful for ES Final Exam paper prepara...

Employability skills ITI Most important Questions and answers from Bharat Skills Question Bank, very helpful for ES Final Exam paper preparation, These Same MCQ available in NIMI Mock Test App, Which is provided by ITI Department, These Objective Question helpful for all Trade Students like COPA, Fitter, Electrician, Carpenter, Steno English/Hindi, Welder etc. 

ITI Employability skills Objective Questions and Answers 


1. Personification of strength and violence are considered as --- gender.

A. Masculine

B. Feminine

C. Common

D. Neutral

ANSWER: A

 

2. When you shall plan to arrive for interview

A. 30 minutes before

B. 1 hour before

C. On the time

D. 2 hours before

ANSWER: A

 

3. Which of these is the third step in the listening process?

A. Stop talking

B. Interpreting

C. Responding

D. Receiving

ANSWER: B

 

4. Hearing means perceiving with ears

A. Yes            

B. No              

C. Not sure                

D. None of these

ANSWER: A

 

5. Which of these is not a type of listening?

A. Appreciative listening

B. Superficial listening

C. Focused listening

D. Musical listening

ANSWER: D

 

6. Which of these is based of effective listening?

A. Note taking

B. Notice writing

C. Letter writing

D. Predicting

ANSWER: A

 

7. Which of these is not a type of text for reading?

A. Reference material

B. Chats

C. Scientific text

D. Technical text

ANSWER: B 

 

8. Which of these is not a deterrent to the listening process?

A. Lack of interest

B. Ego

C. Confidence

D. Fear

ANSWER: C

 

9. Which of the following statements regarding internal forces of motivation is true"

A. They are more important to understand than external forces of motivation.

B. They are less important to understand than external forces of motivation.

C. They are as important as external forces of motivation.

D. They are seldom recognized by managers

ANSWER: C

 

10. Which of the following is not a pull force of motivation

A. availability of training

B. performance level goals

C. rewards and compensation

D. pressure for high levels of output     

ANSWER: B

 

11. Which of the following is not an internal motivational force

A. Goals

B. Needs

C. Attitude

D. feedback

ANSWER: D

 

12. Which of these is an off - the - job training method?

A. Television                         

B. Job rotation

C. Orientation training        

D. Coaching

ANSWER: A


13. Which of the following is a learning principle?

A. Recognition of individual differences

B. Schedules of learning

C. Transfer of learning

D. All of the options

ANSWER: D

 

14. Which of the following act deals with employees’ selection?

A. Child labour act

B. The apprentices act

C. Mines act

D. All of the above

ANSWER: D

 

15. What is the main objective of interview process?

A. Hire the right candidates

B. Meet the high labour turnover

C. To reduce the costs of recruiting

D. None of the above

ANSWER: A

 

16. Which of these is an example of formal channel of communication?

A. Reports

B. Text messaging

C. Indirect communication

D. All of the above

ANSWER: A

 

17. In how many directions does a communication flow in an organisational setup?

A. 1

B. 3

C. 7

D. 5

ANSWER: D

 

18. Communication flows from superiors to subordinates in downward flow of communication.

A. Yes

B. No

C. Not sure

D. None of these

ANSWER: A

 

19. In which year did the term HRM emerge?

A. 1970

B. 1990

C. 1980

D. 1999

ANSWER: A

 

20. Managers when plan, organize, lead and control are called decision makers.

A. Yes            

B. No              

C. Not sure                

D. None of these

ANSWER: A

 

21. Which of the following is an assumption of rationale decision making?

A. Preferences are clear

B. Final choice will maximize payoff

C. The problem is clear and unambiguous

D. All of the these

ANSWER: D

 

22. Making decisions on the basis of experience, feelings & judgement is called ---.

A. Decision changing

B. Structured problems

C. Intuitive decision making

D. None of the options

ANSWER: C

 

23. What is CEO?

A. Chief Executive Officer

B. Chief Engineering Officer

C. Chairman Executive Officer

D. Chairman Engineering Officer 

ANSWER: A

 

24. Which software provides key performance indicators to help managers monitor efficiency of projects and employees?

A. Management Information System

B. Business Performance Management

C. Enterprise Application Software

D. Online analytical Processing

ANSWER: B

 

25. What is the only concern of stockholders?

A. Financial return

B. Make profits

C. Encourage social responsibility

D. None of the options

ANSWER: A

 

26. What is lateral communication?

A. Communication flows from superiors to subordinates

B. Communication flows between manager and work - groups

C. Communication flows between peers

D. None of the above

ANSWER: C

 

27. When communication flows between manager and outside groups like suppliers, creditors, banks, etc. is called ---

A. Grapevine communication        

B. External communication

C. Horizontal communication        

D. Upward communication

ANSWER: B

 

28. --- is a tool for auditing communication policies, networks and activities.

A. Communication audits               

B. Informal communication

C. Formal communication              

D. Verbal communication

ANSWER: A


29. Informal communication is also called as grapevine

A. Yes

B. No

C. Not sure

D. None of these

ANSWER: A

 

30. Selection is now ____ and is handled by the HR.

A. Unplanned

B. Outsourced

C. Centralized

D. Commercialized

ANSWER: C

 

31. A test that seeks to predict through handwriting is ____

A. Polygraph

B. Graphology

C. Grammatology

D. Palmistry

ANSWER: B

 

32. In --- the interviewer uses pre-set standardized questions for all applicants.

A. Unstructured interview

B. Structured interview

C. Behavioral interview

D. Mixed interview

ANSWER: B

 

33. --- occurs when an interviewer judges an applicant's entire potential on the applicant dresses or talks.

A. Stress producing

B. Halo - effect

C. Unstructured

D. Selection

ANSWER: B

 

34. Which of the selection steps is the most critical?

A. Physical examination

B. Selection decision

C. Reference and background checks  

D. Employment interviews

ANSWER: B

 

35. Which country uses the graphology test to select candidates?

A. U.S.                        

B. India

C. Germany               

D. China

ANSWER: A

 

36. --- is a performance measure of both efficiency and effectiveness.

A. Organisational behavior            

B. Organisational citizenship

C. Employee productivity                

D. Employee Retention

ANSWER: C

 

37. The voluntary and involuntary permanent withdrawal from an organisation is called _

A. Turnover

B. Behaviour

C. Misbehavior

D. Selection

ANSWER: A

 

38. Discretionary behavior that is not part of an employee's formal job requirements

A. Appreciative Behaviour

B. Organisational behavior

C. Workplace misbehavior

D. Organisational citizenship

ANSWER: C

 

39. Employee's general belief that their organisation values their contribution and cares about their well - being is called __________.

A. Behaviour

B. Workplace misbehavior

C. Organisational behavior

D. Perceived organisational support

ANSWER: D

 

40. Which is the most popular approach to classifying personality traits?

A. MBTI

B. Style of making decisions

C. Social interaction

D. Cultural Interaction

ANSWER: A

 

41. Which of these is one of the five personality traits in the Big - Five Model?

A. Emotional stability

B. Openness to experience

C. Extraversion

D. All of the options

ANSWER: D

 

42. The ability to notice and to manage emotional cues and information is called ____

A. Perception

B. Thought Process

C. Emotional Intelligence

D. Personalization

ANSWER: C

 

43. If selected, how long will you work with us?

A. One year                                                   

B. Lifetime

C. As long as we both are happy              

D. None of these

ANSWER: C

 

44. Will you work in night shift?

A. No I won't work in night shift at all                               

B. Yes I will work only in night shift

C. I am comfortable with rotational night shift                

D. None of these

ANSWER: C

 

45. How much salary do you expect?

A. I want Rs 15000

B. I am fresher, I don’t want salary

C. As per industry standards

D. All of the above

ANSWER: C

 

46. Why shall we hire you?

A. I want more money

B. I want to learn new things

C. I want to pass my time

D. I am fresher I don’t know

ANSWER: B

 

47. Run the verb in Future Perfect Continuous Tense. Radha (do) homework.

A. Radha will have been doing homework

B. Radha will be doing homework

C. Radha will do homework

D. Radha will have done homework 

ANSWER: A

 

48. Change the voice. My bicycle has been sold.

A. I had sold my bicycle.

B. I have sold my bicycle.

C. They sold my bicycle.

D. My bicycle will sell.

ANSWER: B

 

49. The seniors --- for their rude behavior with juniors.

A. Apologetic

B. Apologizing

C. apologized

D. apologetic

ANSWER: C

 

50. Use correct form: The woman to who I will sell my house was a criminal.

A. to whom I selled

B. to whom I sell

C. to whom I sold

D. No correction required

ANSWER: C

 

51. Choose the correct combination to form sentences 

1. India is a 

2. cannot be denied 

3. and this fact 

4. developing country

A. 3, 2, 4, 1

B. 1, 4, 3, 2

C. 1, 2, 4, 3

D. 4, 3, 1, 2

ANSWER: B

 

52. If he --- time, he will tell you the story

A. Has            

B. Had            

C. Haves        

D. will have 

ANSWER: A


53. Author is related to Book as Choreographer is related to

A. Drama

B. Ballet

C. Masque

D. Opera

ANSWER: B

 

54. Laborer is related to Wages as Entrepreneur is related to _____?

A. Loan

B. Interest

C. Profit

D. Taxes

ANSWER: C 

 

55. Mohit was advised to take ____ since he broke his leg in the accident.

A. Medicine

B. Coffee

C. Rest

D. leftover

ANSWER: C

 

56. --- should understand that they would get a license only if have basic skills of driving. 

A. Residential

B. Political

C. Authoritative

D. applicants

ANSWER: D

 

57. Choose correct word for an idioms below

To hold one's tongue

A. to support

B. to interfere in one's work

C. to insult someone

D. to keep quiet

ANSWER: D

 

58. To read between the lines

A. understand the hidden meaning

B. to have good sight

C. to learn quickly

D. none of these

ANSWER: A 

 

59. Parameters of delegation

A. Identify risk involved                   

B. Task must be agreed and not forced

C. Task must be monitored            

D. All of the mentioned

ANSWER: D

 

60. Common sense is known as

A. Reason quickly                           

B. Spontaneity

C. Tolerate inconsistency               

D. All of the mentioned

ANSWER: D

 

61. People with good attitudes do NOT have following feature

A. They are pleasing characters.

B. They demotivate others.

C. They are very energetic.

D. They enjoy life fully.

ANSWER: B

 

62. Which educational institution was named after India's first PM?

A. JNU

B. BHU

C. DU

D. CISR

ANSWER: A

 

63. How will the government's definition of employment change soon?

A. It will include only jobs in the formal sector

B. It will include jobs in formal, and informal sector

C. It will comprise jobs in formal, informal and MSME sector

D. None of the options

ANSWER: C

 

64. Which emissions are turned to fuel using a membrane made of calcium, iron oxide and lanthanum?

A. Carbon

B. Oxygen

C. Hydrogen

D. All of the options

ANSWER: A 

 

65. What is NTPC going to buy to mitigate concern on air pollution?

A. Farm Stubble

B. Cow Manure

C. Sugarcane Molasses

D. Dried Wheat

ANSWER: A

 

66. Convention 182 and Convention 138 of the International Labour Organisation is related to

A. Humane working conditions

B. Child Labour

C. Equality of pay between women and men

D. Exploitation of workers

ANSWER: B

 

67. What is a need for an entrepreneur?

A. Technical skills                            

B. Thinking Skills

C. Human Relations Skills                         

D. All of the mentioned

ANSWER: D

 

68. Which pair related to success can be the ideal one?

A. Motivation – Spiritual power      

B. Safety – Management

C. Dedication – Aim achieving      

D. All of these

ANSWER: D

 

69. Which one of the following is the assisting element for the right attitude towards entrepreneurship in life?

A. Development oriented view

B. Confidence

C. Development oriented view & Confidence

D. None of these

ANSWER: C

 

70. How is government encouraging in the direction of self-employment? -----

A. By financial assistance

B. By Motivation

C. By Technical Training

D. All of these

ANSWER: D

 

71. Say about the pair exactly showing the meaning of the words of the ecosystem?

A. System an organized scheme

B. Eco relation between organism and surrounding

C. Both 'System an organized scheme' and 'Eco relation between organism and surrounding'

D. None of these

ANSWER: C

 

72. Sort out the aims of occupational safety and health.

A. Upgradation in physical, mental & social status

B. Defense from the hazards

C. Healthy working conditions

D. All of the mentioned

ANSWER: D

 

73. Which one of the following deductions related provision is in Payment of Wages Act 1936?

A. Voluntary Deduction      

B. Absence Deduction

C. Income Tax Deduction   

D. All of the above

ANSWER: D

 

74. How can a product pose its own quality by the features? --------

A. By Fineness                                 

B. Uniformity

C. By Fineness & Uniformity         

D. None of these

ANSWER: C

 

75. What can be the ultimate production of a process?

A. Product     

B. Tool            

C. Price          

D. People

ANSWER: A

 

76. Common workplace hazard groups identified

A. Mechanical Health         

B. Chemical Health

C. Psycho Social                 

D. All of the mentioned

ANSWER: D

 

77. Occupational Hazards are a result of

A. Unhealthy condition at work     

B. Risk of accidents in factories

C. Increasing risk of diseases       

D. All of the mentioned

ANSWER: D

 

78. Following is NOT a good working habit

A. Reaching earlier for duty

B. Observing safety precautions

C. Interfering in others work

D. Obeying your boss 

ANSWER: C

 

79. The self-employed person is

A. Not guaranteed of income

B. Able to control his environment

C. Leader of his business

D. Independent

ANSWER: A

 

80. Price of the product depends on?

A. Demand & Supply          

B. Cost

C. Market Share                   

D. All of the mentioned

ANSWER: D

No comments