HIDE
FALSE

Search This Blog

ITI fitter important Questions in English

ITI Fitter Most Important Questions in English Multiple choice Objective type MCQ Question with Answer for fitter trade theory Exam Paper pr...

ITI Fitter Most Important Questions in English Multiple choice Objective type MCQ Question with Answer for fitter trade theory Exam Paper preparation


ITI Fitter important Questions in English 

 

1. Which special file is used for narrow work?

a) Pillar file

b) Square file

c) Dread naught file

d) Swill pattern file

Ans. a

 

2. Which gauge is used to check the gap between the mating parts?

a) Slip gauge

b) Plug gauge

c) Feeler gauge

d) Radius gauge

Ans. c

 

3. Which material is used to clean the slip gauge?

a) Wax

b) Kerosene

c) Soluble oil

d) Carbon tetra chloride

Ans. d

 

4. Which material is used to protect slip gauge from rust?

a) Oil

b) Wax

c) Kerosene

d) Petroleum jelly

Ans. d

 

5. What is the name of the heat treatment process for reheating the hardened steel to a temperature below 4000 C followed by cooling?

a) Annealing

b) Hardening

c) Tempering

d) Normalising

Ans. c

 

6. What is the purpose of annealing in steel?

a) To add cutting ability

b) To increase wear resistance

c) To relieve the internal stress

d) To refine the grain structure of the steel

Ans. c

 

7. What is the advantage of wing nut?

a) In coach building work

b) Heavy duty assembly work

c) Loosen and tighten without wrench

d) Provide decorative appearance

Ans. c

 

8. What material is used to make radius and fillet gauge?

a) Tool steel

b) Hardened steel sheet

c) High carbon steel

d) Medium carbon steel

Ans. b

 

9. Which key has rectangular cross section is fit into keyway cut on both shaft and hub?

a) Sunk key

b) Feather key

c) Flat saddle key

d) Hollow saddle key

Ans. a

 

10. Where is circular taper key used?

a) Light duty transmission

b) Bi-directional rotation

c) Lengthy shaft

d) Tapered shaft

Ans. a

 

11. How the plain bearing are kept in a position without allowing them to rotate along with the shaft?

a) By clamps

b) By bolt and nut

c) By key or screw

d) By locking device

Ans. c

 

12. What is the advantage of lock washer?

a) Provide increased bearing surface

b) Prevent the damage to the surface

c) Distribute even pressure on working surface

d) Prevent bolt or nut from loosening under vibration

Ans. d

 

13. What is the advantage of using Gib headed key?

a) Used for tapered fittings

b) Can be withdrawn easily

c) Provides unidirectional torque

d) Good in high speed application

Ans. b

 

14. Which file is used for finishing sharp corners?

a) Pillar file

b) Riffler file

c) Barrette file

d) Warding file

Ans. c

 

15. What is the purpose of feeler gauge?

a) Check the depth of drilled hole

b) Check the pitch of screw thread

c) Check the radius of workpiece

d) Check the gap between the mating parts

Ans. d


No comments