HIDE
FALSE

Search This Blog

COPA DOS Question | Microsoft Disk Operating System MCQ for ITI Students

COPA DOS Questions with Answers Most Important MCQ for exam preparation (MS) Microsoft Disk Operating System Computer Related Objective Mult...

COPA DOS Questions with Answers Most Important MCQ for exam preparation (MS) Microsoft Disk Operating System Computer Related Objective Multiple choice Question

 

 COPA DOS Question 


1.What is the name of hierarchical file system in DOS?

A Tree structure                    

B Root structure 

C Hybrid structure                     

D Directory structure

Ans. b


2. Which DOS command is used to delete a directory?

A RD

B REMOVE

C DEL

D DELETE

Ans. a

 

3. Which command is used to specify the location of files or folders in MSDOS?

A dir

B path

C sub directories

D tree

Ans. b

 

4. How the directories under the root directory are called?

A dir

B path

C sub directories

D tree

Ans. c

 

5. Which filename will matches the command. DIR????T.TxT in DOS?

A TIME . TXT

B TEXT . TXT

C TEMP . TXT

D TEMPT . TxT

Ans. d

 

6. What is the used of CD command in DOS?

A create a directory

B change the device name

C create root directory

D change the path of current directory

Ans. d

 

7. What is the maximum number of character allowed as file name in DOS?

A 3 characters

B 6 characters

C 7 characters

D 8 characters

Ans. d

 

8. Which one of the following is the wildcard character?

A * and /         

B ? and /        

C * and ?       

D ? and @

Ans. c

 

9. Which DOS command is used to display system time?

A Now            

B TIME           

CSYSTEM    

D SYSTEMTIME

Ans. a

 

10. What in the result of the DOS command PROMPT $D$G?

A Prompt >                            

B D : >

C Current date >                  

D Current time >

Ans. c


11. Which DOS command is used to list all com files in D drive?

A DIR D :\ com

B DIR D :\ com. *

C DIR D :\ * .com

D DIR D :\ * com *

Ans. c

No comments