HIDE
FALSE

Search This Blog

ITI Steno English Question Paper | 2018 Theory NCVT

ITI Steno English previous years 2018 Question Paper for Final exams Preparation with Answer key Solution. ITI Steno English Question Paper...

ITI Steno English previous years 2018 Question Paper for Final exams Preparation with Answer key Solution.

ITI Steno English Question Paper

18/A/C/S-1/2/NE

Paper – 1

SECRETARIAL PRACTICE (ENGLISH) / STENOGRAPHER & SECRETRIAL ASSISTANT (ENGLISH)

(THEORY)

SEMESTER – I

TIME : 3 HRS.                                                                                            MARKS : 80

 

Note: This paper contains two parts- Part A& Part B.

Attempt all questions.

All questions equal marks.

This paper carries negative marking  25% marks will be deducted for each       

wrong answer

 


PART – A (Theory)                                                                                   (MARKS : 30)

Choose the correct answer:

 

1. Three things are required of an efficient personal secretary/ stenographer-

a) Stenography, office routine and personal quality

b) Look smart, look alert and talkative

c) Knowing filing and indexing, handling advertisement, sorting of incoming mail

d) Expert in handling all equipments, attending personal and official calls, speak loudly if the person concerned not listening clearly

 

2. The consonants are composed of-

a) Vowels     

b) Straight lines and curves          

c) Hooks       

d) Diphthongs

 

3. An open sound as distinguished from a consonant is called a-

a) Consonant          

b) Grammalogue                 

c) Vowels                  

d) Phrase

 

4. An open sound as distinguished from a consonant is called a –

a) Two vowels in different syllables        

b) Two in one syllable

c) One syllable and marked in third place          

d) Two syllables and marked in second places

 

5. Shorthand outlines of frequency occurring words are called as-

a) Short forms          

b) Logograms           

c) Grammalogues               

d) Constractions

 

6. In almost all cases ‘ { ‘ is written -

a) Downward                       

b) Upward                 

c) Horizontal            

d) Medially

 

7. Semi-Circle ‘W’ is used in the beginning –

a) Before ‘K’, ‘g’, ‘m’ and ‘r’ (up and down) when not preceded by a vowel

b) Before ‘k’, ‘g’, ‘m’ and ‘r’ ( up and down) when followed by a vowel

c) After ‘k’, ‘g’, ‘m’ and ‘r’ ( up and down) when followed by a vowel

d) With STR loop medially

 

8. The alternative form for representation of consonants ‘s’ and ‘z’ is –

a) by a small circle              

b) By a big circle      

c) By loop     

d) By hook

 

9. The circle ‘s’ is written –

a) Outside curves    

b) Inside curves

c) Right motion when joined to straight strokes

d) S followed by a vowel

 

10. Which of the following is not a type of page margin?

a) Left            

b) Right         

c) Center       

d) Top

 

11. ‘F’ or ‘V’ hook is never attached to –

a) Final ‘F’ or ‘V’ stroke is followed by a vowel

b) Curve strokes

c) Phraseography

d) Straight strokes

 

12.’ST’ loop is represented-

a) Outside the curves                                             

b) Finally when followed by a vowel

c) With the right motion to straight strokes         

d) Inside the curves

 

13. All double length down strokes are written –

a) On the lien

b) Above the line

c) Through the line

d) Double length down strokes are not written

 

14. A suffix is a common syllabus occurring at the __of the word.

a) Beginning            

b) Middle                   

c) End                       

d) Beginning of ING

 

15. A prefix is a common syllabus occurring at the _____ of a word.

a) Beginning                        

b) Middle                   

c) End                       

d) Circle NS

 

16. Transcription is the context of ---

a) Computer             

b) Typewriting          

c) Shorthand            

d) None of these

 

17. Can the ‘SW’ circle be used  with stroke ‘W’?

a) Yes            

b) No             

c) Something                       

d) Yes with ‘STR’ loop

 

18. The stroke ‘SH’ when hooked for ‘L’ is written –

a) Upward     

b) Downward                       

c) Through               

d) None of these

 

19. Which of the following is internal memory?

a) Disks         

b) Pen drives                       

c) RAM          

d) CDs

 

20. Which operation is not performed by computer ?

a) Inputting   

b) Processing          

c) Controlling                       

d) Understanding

 

21. Which of the following is not a microcomputer ?

a) Laptop PCs          

b) Tablet PCs           

c) Desktop PCs       

d) None of these

 

22. The word length of a computer is measured in –

a) Bytes         

b) Millimeters                       

c) Meters       

d) Bits

 

23. Which unit holds data permanently?

a) Input unit             

b) Secondary storage unit

c) Output unit           

d) Primary memory unit

 

24. Before a disk can be used to store data. It must be —

a) Formatted             

b) Reformatted         

c) Addressed            

d) None of these

 

25. Which of the following is not a valid version of MS Office?

a) Office XP             

b) Office Vista          

c) Office 2007          

d) None of these

 

26. You cannot close MS Word application by –

a) Choosing file menu then exit submenu        

b) Press Alt + F4

c) Click X button on title bar                                  

d) From file menu choose close submenu

 

27. The key F12 opens a –

a) Save as dialog box         

b) Open dialog box

c) Save dialog box              

d) Close dialog box

 

28. A feature of MS Word that saves the document automatically after certain internal is available on –

a) Save tab on option dialog box             

b) Save as dialog box

c) Both (a) & (b)                                           

d) None of these

 

29. Which of the following is not available on the Ruler of MS Word Screen?

a) Tab stop box        

b) Left indent                       

c) Right indent         

d) Centre indent

 

30. How many ways you can save a document?

a) 3                

b) 4                

c) 5                 

d) 6

 

Answers :

1-a, 2-b, 3-c, 4-b, 5-c, 6-b, 7-a, 8-a, 9-b, 10-d, 11-a, 12-d, 13-c, 14-c, 15-a, 16-c, 17-b, 18-a,19-c, 20-d,  21-c, 22-a, 23-b, 24-c, 25-b, 26-d, 27-a, 28-a, 29-a, 30-a

 

No comments