HIDE
FALSE

Search This Blog

COPA ITI MS Word MCQ [PDF] Most Important

COPA ITI MS Word MCQ most important questions and answers in Hindi for Theory Exam Paper Preparation with pdf  COPA ITI MS Word MCQ  1 Which...

COPA ITI MS Word MCQ most important questions and answers in Hindi for Theory Exam Paper Preparation with pdf

 COPA ITI MS Word MCQ 


1 Which command is used to store the active document permanently?

A Save

B Send

C Prepare

D Save as

Ans. a

 

2 Which shortcut key is used to high light the entire word document?

A ctrl + A        

B ctrl + O

C ctrl + S        

D ctrl + E

Ans. a

 

3. What is the purpose of quick access toolbar?

A To hold advance function

B To hold special function

C To hold basic function

D To hold familiar and repeated function

Ans. d

 

4. Which bar contains the current position of the cursor in MS Word?

A layout

B title bar

C status bar

D horizontal ruler

Ans. c

 

5. Where does the close button appear in MS Word?

A top left corner of the window                  

B bottom left corner of the window

C top right corner of the window               

D bottom right corner of the window

Ans. c

 

6. Which one of the following is text styling feature of MS Word?

A word fill      

B word art      

C word colour           

D word font

Ans. b

 

7. Where does the file name of the active document displays?

title bar

task bar

menu bar

status bar

Ans. a 


8. Which option is used to view an exiting word document?

A new             

B open           

C publish       

D prepare

Ans. b

 

9. Which document view given an appearance as in web browser?

A Draft view                          

B Outline view

C Web layout view               

D Full screen reading

Ans. c

 

10. How many groups are there in Home Menu?

A 4

B 5

C 6

D 7

Ans. b

 

11. Which group includes superscript, subscript, strike through options in MS Word?

A Clipboard

B Font

C Paragraph

D Style

Ans. b

 

12. What in the purpose of button?

A Close button

B Office button

C Maximize buttons

D Minimize button

Ans. a

 

13. What is the purpose of zoom option?

A Enlarge and reduce document / text size

B Move up and down document / picture

C Scroll left and light document / picture

D Minimize and maximize the document / picture

Ans. a

 

14 .Which option is used for tab setting?

A horizontal ruler                 

B status bar

C vertical ruler                      

D vertical scroll bar

Ans. a

 

15. What in the purpose of vertical scroll bar?

A Move the document up and down        

B Move the document left side

C Move the document right side               

D Move the document only upwards

Ans. a

 

16. What in the purpose of undo action in MS Word?

A Restore previous action              

B Get the current action

C Goes to previous page                

D Goes to previous paragraph

Ans. a

 

17. Which option is used to activate and deactivate ruler?

A View → grids                     

B View → ruler

C Insert → tool bar               

D Insert → ruler

Ans. b

 

18. What is the purpose of cover page?

A Allows to fill title, author, date and other information

B Fills the list of people intent to mail

C To view the mailed list

D Contains details of the documents

Ans. a


19. Which menu contains, Symbol option in MS Word?

A tools

B table

C format

D insert

Ans. d

 

20. Which option is used to locate any specific character, symbols or formulas in a document?

A Find

B Searching text

C Replace

D Selecting text

Ans. a

 

21. Which feature is used to create a newspaper type document?

A Tables                    

B Tab stops

C Columns                

D Bullets and numbering

Ans. c

 

22. Which sequence of operation is required to insert bullets for list of data?

A Paragraph group → numbering button → select any number type

B Paragraph group → number button → select none

C Paragraph group → bullet button → type of bullets

D Paragraph group → bullet button → select none

Ans. c

 

23. Which sequence of operation is required to remove numbering from a list of data?

A Number button → select none from number type

B Number button → select number from number list

C Bullet button → select none from bullet type

D Bullet button → select bullets from bullets list

Ans. a

 

24. Which sequence of operation is required to remove tab stop markers from ruler?

A Drag the tab stop makers out of the ruler

B Double click the tab marker and clear all

C Right click the tab stop marker and choose remove

D Left click the tab stop marker and choose remove

Ans. a

 

25. Which feature is used to adjust the amount of space between words for alignment in MS Word

A Spacing

B Scaling

C Justifying

D Positioning

Ans. c

 

26. How can we rectify the errors occurs while typing?

A Auto entry

B Auto add

C Auto spell

D Auto correct

Ans. d

 

27. Which sequence of operation is required to force page break in word document?

A by using insert / selection black on the insert tab

B by positioning the cursor at the appropriate place and press enter

C by positioning the cursor at the appropriate place and press F1 key

D by position the cursor at the apporpliate place and pressing ctrl + enter

Ans. d

 

28. What is the purpose of inserting header and footer in document?

A To make the starting and ending page

B To entrance the appearance of the document

C To make larger document more readable

D To allow page headers and footer appear on the document

Ans. d

 

29. What is purpose of thesaurus tool is MS Word?

A Grammar option                                        

B Spelling suggestion

C Synonyms and antonyms words          

D Auto correction

Ans. c


30. What is the purpose of gutter margin?

A Margin that is added to the left margin when printing

B Margin that is added to the right margin when printing

C Margin that is added to binding side of page when printing

D Margin that is added to the outside of the page when printing

Ans. c


31. Which tool in MS Word is used to keep the familiar and repeated options?

A title bar

B task bar

C scroll bar

D quick access tool bar

Ans. d

 

32. Which area in MS Word is used to enter the text?

A work space

B work sheet

C slides

D work book

Ans. a

 

33. Which one of the following is a word processor?

A MS Word                

B MS Excel

C MS Access            

D MS Office publisher

Ans. a


34. Which option is used to store the duplicate of the active document permanently?

A Save

B Send

C Save as

D Rename

Ans. c


35. Which operation is to be performed before paste?

A Ctrl + V

B Cut / copy

C Select all

D Select text

Ans. b

 

 PDF Download here 


COPA MS Excel MCQ with PDF


No comments