HIDE
FALSE

Search This Blog

COPA Operating System [Most Important] Questions and Answers

COPA Operating System Computer Related Most Important Questions and answers Objective MCQ for ITI Exam Paper Preparation, all Questions coll...

COPA Operating System Computer Related Most Important Questions and answers Objective MCQ for ITI Exam Paper Preparation, all Questions collected from previous years question papers and Bharat Skills Question Bank.


 COPA Operating System Question 


1What is the function of OS?

A calculation

B word processing

C drawing pictures

D process & memory management

Ans. d

 

2. Which tool in control panel is used to adjust your computer setting to control computer with voice command?

A System and security

B Appearance and personalization

C Hardware and sound

D Ease of access

Ans. d

 

3. Which shortcut key is used to copy and paste a file folder?

A Ctrl+ X and Ctrl + V

B Ctrl + A and Ctrl + V

C Ctrl + Z and Ctrl + V

D Ctrl + C and Ctrl + V

Ans. d

 

4. Which shortcut key is used to refresh windows desktop?

A F1

B F2

C F5

D F12

Ans. c


5. Where does the pinned application stayed in Windows OS?

A Desktop

B Notification Area

C Start Button

D Task Bar

Ans. d


6. Which one is an example for OS?

A Antivirus                

B Windows               

C MS Office              

D Macromedia

Ans. b

 

7. Which acts as an intermediate between a user and a computer?

A Macros

B Antivirus

C MS Office

D Operating system

Ans. d

 

8. Where does the minimized application reside in windows?

A Task bar

B My computer

C My Document

D Recent documents

Ans. a

 

9. Which control panel applet gives the information of computer?

A System and security

B Hardware and sound

C Programs

D Appearance and personalization

Ans. a

 

10. What is the extension of applet files in control panel?

A .Ctl

B .Cpl

C .Cal

D .Csl

Ans. b

 

11. Which is the order of files and directories in Windows Explore?

A Serially                   

B Sequentially

C hierarchically        

D Aplhabtically

Ans. c

 

12. What steps should be taken, if windows not updated automatically?

A start - control panel - settings - add programs - enable automatic update

B start - setting - control panel - system - enable automatic updated

C re- install windows OS

D restart windows

Ans. b

 

13. What should be done, if the pen drive is not deducted?

A Device Manger → right click on USB root hub → disable device

B Device Manger → right click on USB root hub → enable device

C Device Manger → right click on USB root hub → scan for hardware changes

D Device Manger → right click on USB root hub → Update drives

Ans. b

No comments