HIDE
FALSE

Search This Blog

NCVT COPA Question Paper 2018 PDF (Theory)

ITI COPA Previous Year 2018, 2nd semester (Session 2017-2018) Original Theory Question Paper NCVT with Answer Key for Computer Operator and ...

ITI COPA Previous Year 2018, 2nd semester (Session 2017-2018) Original Theory Question Paper NCVT with Answer Key for Computer Operator and Programming Assistant Trade Students.

 NCVT COPA Question Paper 2018 

18/A/C/S-2/2/NE

PAPER – 1

COMPUTER OPERATOR & PROGRAMMING ASSISTANT

(THEORY)

SEMESTER – II

TIME – 3 HRS.MARKS – 30

Note: Attempt all the questions.

All questions carry equal marks.

This paper carries negative marking. 25 % marks will be deducted for each wrong answer.

 


1. ____ tag is an extension to HTML that can enclose any number of javaScript statements.

a) <SCRIPT>            

b) <body>      

c) <head>     

d) <title>

Ans. a

 

2. What is the correct syntax for referring to an external script called “abc.js”?

a) <script href=”abc.js”>      

b) <script name = “abc.js”>

c) <script src=”abc.js”>         

d) None of these

Ans. c

 

3. Java script entities start with ____ and end with _____.

a) Semicolon, colon                        

b) semicolon, ampersand

c) Ampersand, colon           

d) Ampersand, semicolon

Ans. d

 

4. Which of the following is not considered a Java Script operator?

a) New           

b) This            

c) Delete        

d) Type of

Ans. c

 

5. VBA is

a) A Microsoft programming language used to extend excel functions.

b) A statistical tool developed by Microsoft for financial analysts.

c) An open source programming environment

d) A Microsoft programming environment that replace Excel.

Ans. a

 

6. A unit of VBA code is called a-

a) Subroutine           

b) Routine     

c) Macro         

d) Program

Ans. c

 

7. Which of the following refers to computer code, in VBA, that performs some action on or with object ?

a) Excel function      

b) Sub procedure     

c) Primary key           

d) Intetgrity constrain

Ans. b

 

8. In VBA, which of the following is a place to store a piece of information?

a) Compartment       

b) Variable     

c) Macro         

d) Field

Ans. b

 

9. Which of the following structure is useful for decision involving three or more options?

a) For-Next    

b) Else if        

c) If- then       

d) Select case

Ans. d

 

10. Tally package is developed by –

a) Peutronics                        

b) Tally solutions      

c) Coral software      

d) Vedika software

Ans. b

 

11. In Tally, Company Restore option is available in –

a) Company feature                        

b) configuration        

c) Company information     

d) none of these

Ans. c

 

12. In general, The financial year shall be from

a) 1st  April of any year                    

b) 1st January of any year

c) 31st  March of any year               

d) 31st  December of any year

Ans. a

 

13. To change current gateway of Tally, Press the key –

a) F1               

b) F9               

c) F5               

d) F2

Ans. d

 

14. In Tally, F12 key is known as

a) Company feature                        

b) Company configuration

c) Accounting feature         

d) None of these

Ans. b

 

15. The shortcut key to quit from Tally is –

a) Ctrl + L       

b) Ctrl + p       

c) Ctrl + M      

d) Ctrl + Q

Ans. d

 

16. Which of the following describes e-commerce?

a) Doing business electrically       

b) Doing Business

c) Sale of goods                               

d) All of these

Ans. a

 

17. The shortcut key to activate calculator is –

a) Ctrl + L       

b) Ctrl + p       

c) Ctrl + M      

d) Ctrl + N

Ans. d

 

18. Which of the following is part of the four main types of e-commerce ?

a) B2B            

b) B2C            

c) C2B            

d) All of these

Ans. d

 

19. Which segment do ebay, Amazon.com belong?

a) B2B            

b) B2C            

c) C2B            

d) All of these

Ans. b

 

20.Whcih of the following is not an example of Operating system?

a) Windows 98         

b) BSD Unix              

c) Microsoft Office XP         

d) Red Hat Linux

Ans. c

 

21. What is CGI?

a) Computed Gateway interface   

b) Compliant gateway interface

c) case gateway interface               

d) common gateway interface

Ans. a

 

22. What will be the output if you will compile and execute the following code?

#include

Intmain(){

Register inti,x;

Scanf(“%d”,&i);

X=++i + ++i + ++I;

Printf(“%d”,x);

Return 0;

}

a) 17               

b) 18               

c) 21               

d) Compiler Error

Ans. d

 

23. What is the only function all C++ programs must contain?

a) Start ( )        

b) system ( )                

c) main ( )                   

d) program ( )

Ans. c

 

24. What does NaN stands for?

a) Natural Number               

b) Not a Number       

c) Numeric Number             

d) None of these

Ans. b

 

25. The original name of JavaScript was-

a) BASIC       

b) Oak            

c) COBAL      

d) FORTRAN

Ans. b

 

26. ++ operator is JavaScript is _____ operator.

a) Unary         

b) Binary        

c) Ternary      

d) None of these

Ans. a

 

27. A translator is a –

a) A hardware component              

b) An application program

c) A system software                       

d) None of these

Ans. c

 

28. Why so JavaScript and Java have similar name?

a) JavaScript is a stipped-down version of java

b) Java Script’s syntax is loosely based on Java’s

c) They both originated on the island of java

d) None of these

Ans. b

 

29. When a user views a page containing a JavaScript program, which machine actually execute the script?

a) The user’s machine running a Web browser

b) The web server

c) A central machine deep within Netscap’s corporate offices

d) None of these

Ans. a

 

30. Which of the following is not a valid JavaScript variable name?

a) 2names     

b) _first_and_last_names               

c) FirstAndLast         

d) None of these

Ans. a

 

 PDF Download here 


No comments