HIDE
FALSE

Search This Blog

Communication skills MCQ for ITI students Employability skills [PDF]

Employability skills Communication ITI MCQ Objective questions and answers for Final exams Preparation. All Question Collected From Bharat S...

Employability skills Communication ITI MCQ Objective questions and answers for Final exams Preparation. All Question Collected From Bharat Skills Question Bank and NIMI APP Quiz/Mock Test.


 Communication skills MCQ for ITI students 

 

1. Communication that involves exchanging information without use of words is called _____

A) verbal communication    

B) pictorial communication

C) written communication   

D) non verbal communication

Ans : D

 

2. Dedication to a particular work is called_________

A) confidence                        

B) commitment          

C) Intelligence                       

D) integrity

Ans : B

 

3. Expansions of SMS is___________

A) Simple Message Service            

B) Short Mail Service           

C) Simple Memo Service     

D) Short Message Service

Ans : D

 

4. For “SMART” Goal, S stands for_________

A) social          

B) scientific    

C) specific      

D) strength

Ans : C

 

5. Gesture “biting nails” shows __________

A) boredom    

B) insecurity 

C) confidence            

D) defensiveness

Ans : B

 

6. Gesture “Brisk & erect walking” shows

A) boredom    

B) defensiveness     

C) confidence            

D) insecurity

Ans : C

 

7. Goals are categorized as ______________

A) good and bad       

B) inner and outer    

C) intrinsic and extrinsic      

D) short-term and long-term

Ans : D

 

8. Goals are classified as_________

A) big and small goal                                   

B) long term and short-term goal  

C) important and not important goal          

D) intrinsic and extrinsic goal

Ans : B

 

9. In face to face communication, body language accounts for ___________

A) 7% 

B) 38%            

C) 55%            

D) 100%

Ans : C

 

10. Intrinsic motivation is……

A) short lived 

B) long lasting           

C) for money or reward        

D) to gain social acceptance

Ans : B

 

11. Listening to Railway or Flight announcement, teacher’s lecture comes under_ __________

A) critical listening    

B) appreciative listening      

C) therapeutic listening       

D) comprehensive listening            

Ans : D

 

12. Listening to songs only to derive pleasure comes under _________

A) critical listening    

B) therapeutic listening       

C) appreciative listening      

D) comprehensive listening

Ans : C

 

13. Motivation is categories into __________

A) intrinsic and extrinsic      

B) good and bad       

C) inner and outer    

D) high and low

Ans : A

 

14. Noise, physical discomfort of hotness or coldness comes under _________

A) culture barrier       

B) language barrier  

C) perception barrier            

D) environment barrier

Ans : D

 

15. Rise and fall of pitch of voice is called__________

A) vowel          

B) intonation 

C) consonant 

D) pronunciation

Ans : B

 

16. The study of right and wrong in human endeavours is called __________

A) motivation              

B) self-awareness    

C) ethics         

D) goal

Ans : C

 

17. What is a drawback of role playing?

A) Builds confidence                                   

B) Develops listening skills           

C) Doesn’t provide real situation               

D) Develop creative problem solving

Ans : C

 

18. What should come next after “selecting the solution” in problem solving process?

A) Look for alternate             

B) Root cause analysis      

C) Identify the problem        

D) Implement the solution

Ans : D

 

19. Which factor helps to motivate people?

A) Lack of focus        

B) Lack of confidence          

C) Lack of direction  

D) Lack of nervousness

Ans : D

 

20. Which one is 3P’s of public speaking?

A) Possess, present, practice         

B) Prepare, Practice, perform        

C) Publish, pleasant, perfect          

D) Perfection, Performance, painstaking

Ans : B

 

21. Which one is a “Do’s” for interview etiquette?

A) Nervousness                    

B) Informal dress      

C) Clam approach    

D) Excessive gesture

Ans : C

 

22. Which one is a “don’t” in interview etiquette?

A) Be confident                     

B) Dress appropriately         

C) Proper eye contact          

D) Lie about your abilities to get job

Ans : D

 

23. Which one is a barrier to speaking?

A) Poor listening       

B) Lack of time                      

C) Nervousness                    

D) Reluctant to read

Ans : C

 

24. Which one is a Do’s in interview etiquette?

A) Dress too casually           

B) Lie about abilities to get job                  

C) Be confident                     

D) Too excessive in gesture

Ans : C

 

25. Which one is a good communication?

A) Message is clear and direct       

B) Message is ambiguous 

C) Sender attacks receiver              

D) Receiver doesn’t listen to sender

Ans : A

 

26. Which one is an email etiquette?

A) Keep email short                          

B) Send virus infected mail           

C) Forward false messages            

D) Use all caps or small letter in email

Ans : A

 

27. Which one is considered to be a good communication?

A) Message is ambiguous                           

B) Sender is positive towards receiver     

C) Receiver doesn’t listen to sender         

D) Sender attacks receiver

Ans : B

 

28. Which one is considered to be a poor communication?

A) Message is ambiguous               

B) Message is clear and direct      

C) Receiver is open to listen           

D) Sender is positive towards receiver

Ans : A

 

29. Which one is NOT a benefit of oral communication?

A) It is quick               

B) It is for record       

C) It is direct               

D) Feedback is immediate

Ans : B


30. Which one is NOT a part of Triple ‘A” listening?

A) Anxiety       

B) Attitude      

C) Attention    

D) Adjustment

Ans : A

 

31. Which one is NOT an article?

A) a      

B) an   

C) in    

D) the

Ans : C

 

32. Which one is NOT an element of 3P’s of public speaking?

A) Prepare      

B) Practice     

C) Posses       

D) Perform

Ans : C

 

33. Which one is NOT an essential characteristic to achieve success?

A) Commitment         

B) Integrity      

C) Confidence           

D) Unethical work

Ans : D

 

34. Which one is NOT the outcome of positive attitude?

A) enthusiasm           

B) creativity    

C) boredom    

D) problem solving attitude

Ans : C

 

35. Which one is the latest and effective means of modern communication?

A) Fax 

B) Postal mail            

C) Electronic mail     

D) Message through TV

Ans : C


 PDF Download here 


No comments