HIDE
FALSE

Search This Blog

COPA IT and ITES Computer Question [PDF]

IT & ITES MCQ Most Important Questions and Answers for COPA Trade Students NCVT/SCVT Exams Preparation with Complete Question Bank in pd...

IT & ITES MCQ Most Important Questions and Answers for COPA Trade Students NCVT/SCVT Exams Preparation with Complete Question Bank in pdf. This is a New Topic Added By DGE&T in COPA Trade Syllabus in 2019.


COPA IT & ITeS Computer Question


1. Computer device which is similar to mouse is

a) joystick

b) keyboard

c) trackball

d) barcode reader

Ans. c


2. Computer operation in which new word replaced the old one in a particular memory location is termed as

a) save operation                 

b) fetch operation

c) control operation  

d) write operation

Ans. d


3. Read operation is also known as

a) fetch operation

b) access operation

c) store operation

d) control operation

Ans. a


4. Computer firmware is present in

a) volatile memory

b) non-volatile memory

c) cache memory

d) RAM

 Ans. b


5. Computer works on the principle of input, _____ and output.

a) Memory

b) Processing

c) Computer

d) None of these

Ans. b


6. ITES stands for ___

(A) Information Technology Entrusted Systems

(B) Information Technology Extended Services

(C) Information Technology Enabled Services

(D) Improving Technology Enlighted Services

Ans. c


7. Which of the following is not an IT enabled service?

(A) Call centre’s

(B) E-Governance

(C) Data digitization

(D) Word processor

 Ans. d


8. A client _____  a service.

a) Requests

b) Provides

c) A or B

d) None of these

Ans. a


9. Device that takes data from user and convert it into the form that can be easily understandable by computer is

a) Storage device     

b) Output device

c) input device           

d) pointing device

Ans. c


10. Computer Hard Disk was introduced in 1956 by

a) Dell

b) Apple

c) Microsoft

d) IBM

Ans. d


11) Which American computer company is called Big Blue ?

a) IBM

b) Compaq Corp

c) Microsoft

d) Tandy Svenson

Ans. a


12. A Dual layer Blue-ray Disk can store data upto

a) 20 GB        

b) 35 GB

c) 12 GB         

d) 50 GB

Ans. d


13. Computer system has a unit, which displays the results from it.

a) Central Processing unit

b) memory unit

c) input unit

d) output unit

Ans. d


14. Who is known as the father of supercomputing?

a) David J. Brown

b) Gene Amdahl

c) Adam Dunkels

d) Seymour Cray

Ans. d


15. Files can be organized in

a) Printer

b) keyboard

c) Folder

d) Mouse

Ans. c


PDF File Download here


No comments