HIDE
FALSE

Search This Blog

COPA Theory Question Paper 2017

ITI COPA Previous Year 2017, 2nd semester (Session 2016-2017) Original Theory Question Paper NCVT with Answer Key Solution for Computer Oper...

ITI COPA Previous Year 2017, 2nd semester (Session 2016-2017) Original Theory Question Paper NCVT with Answer Key Solution for Computer Operator and Programming Assistant Trade Students.

 COPA Theory Question Paper 2017 


17/B/C/S-2/2/NE

PAPER – 1

COMPUTER OPERATOR & PROGRAMMING ASSISTANT

(THEORY)

SEMESTER - 2

TIME: 3 HRS.                                                                                         MARKS: 30

Note: Attempt all the questions.

All questions carry equal marks.

This paper carries negative marking. 25 % marks will be deducted for each wrong answer.

 


Choose the correct answers:

1. To activate MRP feature from gateway of Tally , initially we need to press _______.

a) F11             

b) F12             

c) F9               

d) F8

Ans. b

 

2. To activate job costing, which option is required to be activated ?

a) Maintain cost centre       

b) Use cost centre for job costing

c) Both A and B                    

d) None of these

Ans. c

 

3. Which products are people most likely to be more uncomfortable buying on the internet?

a) Books        

b) Furniture               

c) Movies                   

d) All of these

Ans. b

 

4. Which is a function of E-commerce –

a) Marketing              

b) Advertising           

c) Warehousing       

d) All of these

Ans. d

 

5. The pillars of computer security is/are-

a) Confidentiality     

b) Integrity     

c) Availability                        

d) All of these

Ans. d

 

6. In E–Commerce, which is not an interface perspective ?

a) B2B            

b) B2C            

c) C4B            

d) C2C

Ans. c

 

7. SSL stands for ______

a) Secure socket layer        

b) Social secure layer        

c) Special secure layer       

d) Super secure layer

Ans. a

 

8. When following piece of code is executed, what happens?

b=3;

a=b++;

a) a contains 3 and b contains 4               

b) a contains 4 and b contains 4

c) a contains 4 and b contains 3               

d) a contains 3 and b contains 3

Ans. d

 

9. Which was the first web browser?

a) World wide web   

b) Netscape navigator         

c) internet explorer   

d) safari

Ans. b

 

10. What does NaN stands for ?

a) Natural number               

b) Not a Number       

c) Numeric number              

d) None of these

Ans. b

 

11. _____ java script is also called client-side java script.

a) Microsoft               

b) Navigator              

c) Live wire                

d) Native

Ans. b

 

12. _____ java script is also called client-side java script.

a) Microsoft               

b) Navigator              

c) Live wire                

d) Native

Ans. c

 

13. A compiler is a _____

a) A hardware component              

b) An  application program

c) A system software                       

d) None of these

Ans. b

 

14. Why so java script and java have similar name ?

a) Java script is a stripped-down version of java

b) Java script’s syntax is loosely based on java’s

c) They both originated on the island of java

d) None of these

Ans. b

 

15. What is the correct java script syntax to write “Hello world” ?

a) Syntem.out.printIn (“Hello World”)

b) printIn (“Hello World”)

c) document.write (“Hello World”)

d) respose.write (“Hello world”)

Ans. c

 

16. Java script is interpreted by _______.

a) Client         

b) Server        

c) Object         

d) None of these

Ans. a

 

17. Using ____ statement is how you test for a specific condition.

a) select         

b) if                 

c) switch                    

d) for

Ans. b

 

18. The ____ method of an array object adds and/or removes elements from an array

a) Reverse     

b) Shift           

c) Slice           

d) Splice

Ans. d

 

19. Java script entities start with _____ and end with ____.

a) Semicolon, colon                        

b) Semicolon, ampersand

c) Ampersand, colon           

d) Ampersand, Semicolon

Ans. d

 

20. Inside which HTML element do we put the java script ?

a) <js>            

b) <scripting>            

c) <script>      

d) <javascript>

Ans. c

 

21. An  object oriented language supports _______.

a) Inheritance           

b) Polymorphism      

c) Data abstraction   

d) All of these

Ans. d

 

22. The nucleus of OOP is/are ______.

a) Class         

b) Objects      

c) Both a and b         

d) None of these

Ans. c

 

23. What are the data type in OOP?

a) Simple data type              

b) Standard data type

c) Pointer data type              

d) All of these

Ans. d

 

24. In C, syntax errors can be found by ______.

a) compiler    

b) Loader       

c) Linker         

d) Operating system

Ans. a

 

25. Tally package is developed by ____ .

a) Peutronics                        

b) Tally solutions      

c) Coral software      

d) Vedika software

Ans. b

 

26. In tally, part account can be created through _____.

a) Group creation window              

b) ledger creation window

c) Inventory creation window         

d) New creation window

Ans. b

 

27. In general, the financial year shall be from –

a) 1st April of any year         

b) 1st January of any year  

c) 31st March of any year    

d) 31st December of any year

Ans. a

 

28. What is the utility of Tally vault password?

a) It will lock the period of company

b) It will lock all vouchers entry for that company

c) It will not show the company name in company select list

d) None of these

Ans. c

 

29. In Tally, we can show bill wise details of debtors & creditors by activating ____

a) Bill by bill              

b) Maintain bill wise details           

c) Maintain reference          

d) None of these

Ans. b

 

30. Suspense account group is defined under _____.

a) Income      

b) Expenditure          

c) Liabilities               

d) Assets

Ans. c


No comments